Мигът, в който се влюбих от пръв поглед… в Санта Моника

santa1

Вечно лято, безкраен хоризонт, незалязващо слънце!

Представете си, че сте на онова вълшебно за вас място, онзи абсолютен рай, където искате да останете завинаги! Покоят, който ви обгръща в прегръдките си и усещането за сигурност, което витае във въздуха.

Кога последно бяхте в убежището на вашите мечти?

Тайната градина, която крие най-шокиращите ви страхове и най-дълбоките ви мисли.

Аз бях там, в моят втори дом, там, където мога да съзерцавам тюркоазената вода, да усещам морския бриз, който си играе с косата ми и слънцето, което целува лицето ми – моето най-съкровено място – Санта Моника, Калифорния

Първият път, когато стъпих на Западния бряг и паркирах типичния за Калифорния кабриолет на паркинга на Санта Моника Пиер, луд екстаз бе завладял всяка част от тялото ми, а слънцето печеше толкова силно, че безпроблемно можех да си направя яйца на очи на променадата. След като платих паркинга на розовата машинка, обрисувана с орхидеи– 5$ на час, което си беше добра цена за локацията, която бях заела, изкарах от багажника си любимото си колело и се отправих към велосипедната алея, която стигаше чак до емблематичния Венис Бийч от изток и се разпростираше до баровския Малибу на запад – цели 62 мили. Натснах play на Ipada си и се пусна LA hits radio, където по ирония зазвуча песента California love, въртейки надъхано педалите на колелото и гледайки палмите, пясъка, слънцето и красивите хора с невероятни усмивки, аз вече знаех, че съм влюбена в Санта Моника, сега и завинаги. Не можех да повярвам, че живея на мястото на мечтите си.

Бях толкова погълната от мисълта за заобикалящото ме блаженство, че неусетно пейзажа се промени и от пренаселената алея, вече карах на видимо по – тесен път, представляващ перфектно асфалтирана  колоездаческа магистрала, с две пътни маркировки, разположена високо над брега, от където се виждаше убийствено прелестния Тих океан. Оказа се, че съм се вживяла толкова много в моята Калифорнийска версия на tour de france, че съм стигнала до Малибу, а греховно красиви мъжки кукли Кен играеха волейбол или караха сърф по Зумба бийч. Един от най- известните плажове на Малибу, където Матю Макхонахи обича да поддържа тонус, бягайки по крайбрежието.

Плажовете бяха дефиницията на “pure shores”, но имаше три Калифорнийски правила, които биха смутили всеки българин от черноморието:

  1. На плажа не се пие алкохол! Дори и бира…
  2. Ако някой си позволи волности като нуди къпане или нуди печене – ще бъде арестуван за 24 часа и ще положи еветуален полезен труд след това. Така че – никакви ексхибиционистични прояви и никакви монокини.
  3.  На плажа не се пали огън, барбекю, или свещ… никакъв огън!

Като подминем тези три плажни  забрани можем да се върнем на забавната част от живота ми в Санта Моника. Точно на Санта Моника Пиер – централното и най-известно място с увеселителния парк, който много често виждаме по филмите, се намира заведение Bubba Shrimp – там правят най-вкусните омари, калмари, скариди и всичко рибно и прясно извадено от океана и всичко е на достъпни цени.

santa3

Любимо занимание на мен и приятелите ми беше да си взимаме плодови смутита и да сядаме на плажа или да се спотайваме в някоя спасителна кабина, тъй като през плажа прелитаха нахални гларуси, които доста често крадяха храната или напитките на хората. Но това е друга история…

Сега с носталгия си спомням светлините на виенското колело, как се променяха всяка вечер, под звуците на нежния глас на John Mayer, който с обожание пее за улиците на LA, за меланхолията, която обхваща Калифорнийските плажове след като слънцето залезе точно в 19.10 часа – най- красивият залез, който някога съм виждала. Тук трябва да споделя, че най-невероятният изгрев за мен е в Златни пясъци, България.

Автор: Траяна Донева

Снимка:  santamonica.com, ronmichaelproperties.com

 

FacebookTwitterGoogle+SvejoShare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>